Vervangen gas- en waterleidingen in Zevenhuizen

gasApeldoorn gaat al over twee weken op diverse plekken op de schop, om herhaling van de ‘gasinfarcten’ in Zevenhuizen uit te sluiten.

Het is de start van een operatie waarbij gas- en waterleidingen over een afstand van ruim 46 kilometer worden vervangen.

Het duurt twee jaar voordat de klus is geklaard, zo is de verwachting. Dat zal voor de nodige overlast in de stad zorgen. Netbeheerder Liander, waterleidingbedrijf Vitens en de gemeente Apeldoorn nemen dat voor lief, als de prijs die moet worden betaald om het risico op nieuwe calamiteiten uit te bannen.

Tot twee keer toe was Apeldoorn afgelopen jaar landelijk nieuws. De combinatie van een gebroken water- én gasleiding zorgde ervoor dat een hele wijk lamgelegd. Na lange tijd van onderzoek naar de oorzaken, werd besloten om ruim 46 kilometer leidingen met spoed te vervangen. De leidingen van asbestcement liggen sinds de jaren zestig in dezelfde gleuven als de gasleidingen en het risico dat broos geworden waterleidingen breken en daarbij opnieuw gasbuizen sneuvelen, is te groot.

Twee wijken

Twee buurten in Zevenhuizen en Kerschoten zijn het eerst aan de beurt. Daar wordt al medio september begonnen met de werkzaamheden. Het duurt tot het eind van het jaar voor alles daar is vervangen, zo verwacht de gemeente. Daarna volgen ook andere delen van de stad. Het duurt naar schatting twee jaar totdat alle ‘risicoleidingen’ zijn vervangen. Die liggen met name in de wijken Kerschoten, Zevenhuizen, de Maten en Zuid.

De stand van zaken over de werkzaamheden is te volgen via www.onderhoudinapeldoorn.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *