AZC hoe gaat het ermee

Bij de wijkraad ervaren we steeds vaker dat mensen soms een verschillende mening hebben. Daar hoeven we niet van te schrikken. Op deze website en in onze nieuwsbrieven leggen we uit dat niet wat we vinden, maar vooral waarom we iets vinden, ons kan helpen om te ontdekken hoe we elkaar tegemoet kunnen komen. 

Zo gaat het ook met het AZC. Het besluitvormingsproces is in openbare zittingen van de gemeenteraad besproken. Daar is in alle openheid over locaties en aantallen gesproken en beslist door de gemeenteraad. We zien dan ook geen aanleiding om bezwaar te maken tegen een vermeend gebrek aan transparantie in het proces.

Als Wijkraad zijn wij niet gekozen en hebben we dus ook geen mandaat. We kunnen adviseren en vragen stellen en dat doen we ook. Dan wordt naar ons geluisterd, maar we krijgen niet altijd helemaal onze zin. Zo is ons advies voor maximaal 400 AZC-ers niet helemaal toegekend. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid tot uitbreiding naar 600 voor het College open gehouden, maar het College zal wel eerst goedkeuring moeten vragen aan de raad om 800 mensen te kunnen opvangen.

Het actie comité passend AZC meldt haar mening in mailtjes naar ons en op hun website. Ze willen niet meer dan 400 asielzoekers en sommigen willen zelfs niet meer dan 250 mensen opvangen. Dat mag iemand vinden, maar het besluit is door de politiek genomen. Het heeft dus geen zin om daarover nog met elkaar in discussie te gaan. 

De wijkraad krijgt dus niet altijd helemaal zijn zin en soms zelfs helemaal niet. Zo is naar ons advies, om het Schelpenpad preventief af te sluiten, wel geluisterd. Er zijn diverse gesprekken geweest en ook keukentafel gesprekken gevoerd met omwonenden. Maar de burgemeester heeft uiteindelijk toch anders besloten. Als wijkraad hebben we door het bevoegde gezag genomen beslissingen te respecteren. Wel hebben we weer een aantal vragen gesteld, opdat de burgemeester aan bestaande zorgen tegemoet kan komen. Dat kunt u lezen in onze brief aan het College van 19 december j.l. door de klikken op deze link. Zo blijven we in gesprek en vragen we wat nog wel mogelijk is.

Een wijkraad vertegenwoordigt alle bewoners en dus zowel de voor- als de tegenstanders van een bepaalde zaak. Daarbij kiezen we ervoor om te proberen partijen bij elkaar te brengen. We mogen allemaal iets vinden van het proces, het genomen politieke besluit en van onze rol als wijkraad. Dat respecteren we en we melden conflicterende meningen in onze nieuwsbrieven en op deze website. Dus ook de mening van de mensen die daar anders over denken zoals actie comité We gaan ze halen. Zo kunnen we allemaal zien dat over zaken verschillend wordt gedacht.

We melden nieuwtjes en verschillende meningen op deze website en in onze nieuwsbrief, die we u graag toesturen. Ook wil ik u uitnodigen om te reageren op artikelen op deze website. Dan kunnen we in het openbaar bespreken wat we vinden en ontdekken hoe we elkaar tegemoet kunnen komen. We zien uw inbreng dan ook met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Ron Rietjens
Secretaris WZZ

Eén reactie

  1. Mee blijven praten in het proces en zeker blijven sturen op wat er leeft in en om de wijk op dit standpunt .
    Met een eerlijk en open vizier .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *