Hennepkwekerijen

Hennepkwekerijen, daar zit altijd een luchtje aan

Een wietplantage in uw wijk is levensgevaarlijk. Regelmatig ontstaat brand omdat illegale henneptelers hebben gerommeld met de stroomvoorziening. Aan de ene kant van de muur is een kwekerij, aan de andere kant slapen kleine kinderen. Daarnaast zitten achter de hennepteelt vaak zware criminelen die niet terugdeinzen voor geweld. Die mensen wilt u toch niet in uw buurt? De politie roept u dan ook op om hennepkwekerijen te melden, al dan niet anoniem.
Het verbouwen van hennepplanten is verboden op grond van de Opiumwet. Regelmatig leest u in de krant berichten over hennepkwekerijen die door de politie zijn opgerold. Wijkagent Jan Huver “Gelukkig weten we een heleboel hennepkwekerijen te traceren door meldingen van bezorgde bewoners. En die bezorgdheid is wel terecht, want de hennepkwekers brengen vaak buurtbewoners in gevaar.” Ook stekken, knippen en drogen is strafbaar. De politie speurt intensief naar de kwekerijen. Dat gaat een stuk beter als u meehelpt.
Gevaar voor omwonenden en hulpverleners
Politie, brandweer en ook het energiebedrijf komen dikwijls levensgevaarlijke constructies tegen, die hennepkwekers op een ondeskundige manier hebben aangebracht om illegaal stroom af te tappen. “Het gebeurt dan ook regelmatig dat een hennepkwekerij wordt ontdekt na een brand”, aldus wijkagent Jan Huver. “Vaak is deze brand ontstaan door kortsluiting, ofwel in de meterkast ofwel in de kwekerij. Ook kan brand ontstaan door oververhitting van assimilatie (groei) lampen. Het gevaar voor brandweermensen bestaat dat ook het bluswater onder stroom komt te staan. Ook treft de politie regelmatig een hennepkwekerij aan nadat er meldingen van wateroverlast van de benedenburen komen. In combinatie met de in elkaar geknutselde elektriciteitconstructies zorgt dit voor levensgevaarlijke situaties. Het zal je buurman maar zijn…”
Niet alleen in de stad
Ook buiten de grote stad treft de politie steeds vaker hennepkwekerijen aan. Het is dus niet langer een ‘stadsprobleem’. Wijkagent Jan Huver: ”Het is niet altijd eenvoudig om een hennepkwekerij op te sporen. Soms is het de geur, soms opvallende bedrijvigheid rond een pand. Of bij een bepaalde woning zijn de ramen op een bovenverdieping continu geblindeerd en afgesloten. Het is moeilijk te zeggen.” Hebt u last van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Geef dit dan door aan de politie (0900-8844). Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Speel niet zelf de held en ga er niet op af! Achter hennepteelt zitten vaak zware criminelen.

Uw wijkagent
Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto van uw wijkagent.

Vriendelijke groet,

Jan Huver
wijkagent Anklaar/Zuidbroek/Bedrijvenpark Noord
Politie Nederland/Eenheid Oost
District Noord-en Oost Gelderland/ Team Apeldoorn
Bezoekadres: Europaweg 79, 7336 AK  Apeldoorn
Postadres: Postbus 618, 7300 AP Apeldoorn
M
T 0900-8844
E jan.huver@politie.nl
Twitter @polanklaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *