Vanaf 1 december regionaal advies- en meldpunt verward gedrag

Vanaf 1 december kunnen inwoners en professionals die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving terecht bij het Advies- en meldpunt verward gedrag. Het Advies- en meldpunt is dagelijks bereikbaar tussen 08.30 en 23.00 uur via 088 – 933 55 00. Wie het Advies- en meldpunt belt, wordt voorzien van advies. Als advies niet volstaat, wordt voor passende opvolging gezorgd. Per 1 januari kunnen inwoners en professionals hier ook melding doen in het kader van de Wet verplichte ggz (Wvggz).

Wanneer belt iemand het advies- en meldpunt verward gedrag?
Inwoners en professionals kunnen dit nummer bellen als zij zich zorgen maken over iemand die verward gedrag vertoont. Het kan bijvoorbeeld gaan om een buurvrouw die al een tijd haar gordijnen dicht heeft. Of over een kennis die in een sociaal isolement is beland en zichzelf verwaarloost. Als een hulpverlener bekend is, kan deze natuurlijk beter direct gebeld worden.

Hoe werkt het advies- en meldpunt?
De beller krijgt een ervaren hulpverlener aan de lijn. Deze geeft de beller advies, of zet de melding door naar de gemeente waar betrokkene woonachtig is. In Apeldoorn komt het bericht binnen bij procesregisseurs van de Sociaal Wijkteams. Zij kijken welke vervolgstappen nodig zijn in de specifieke situatie.

Per 1 januari 2020 is de Wet verplichte ggz van kracht
Per januari a.s. neemt het advies- en meldpunt ook meldingen aan in het kader van de nieuwe Wet verplichte ggz. Dan gaat het om verzoeken tot gedwongen zorg. Ook die meldingen komen binnen bij de procesregisseurs. Daarna gaat een zgn. regisseur Verkennend Onderzoek (medewerkers van het team bemoeizorg) met de melding aan de slag. Binnen 14 dagen moet dan worden beoordeeld of gedwongen zorg inderdaad noodzakelijk is, en of daarvoor vervolgstappen moeten worden gezet.

Praktische informatie over het Advies- en meldpunt
Het Advies- en meldpunt verward gedrag neemt meldingen in ontvangst voor de 16 gemeenten van de regio’s Midden-IJssel/Oost-Veluwe en Achterhoek. Het Advies- en meldpunt is iedere dag bereikbaar van 08:30 tot 23:00 uur via 088 – 933 55 00.

Bij een acute noodsituatie blijft natuurlijk 112 het juiste telefoonnummer! Wij verwijzen in onze berichtgeving inwoners bij vragen of zorgen rondom zelfdoding naar de zelfmoordpreventielijn via 0900-0113 en www.113.nl. Beide telefoonnummers zijn anoniem, gratis en 24 uur per dag bereikbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *