Voor Apeldoorn: Automobiel zoekt chauffeurs

Ingekomen bericht:

In het verleden reden we bij Mobuur met veel plezier in Apeldoorn Noord. We zijn bezig met een vergelijkbare dienst, maar nu voor heel Apeldoorn. We hopen, dat de wijkraad kan bijdragen door vrijwillige chauffeurs te werven. Tegelijk hebben we een actie gestart op voorapeldoorn.nl/automobiel voor donaties en de aanmelding van chauffeurs. Onderstaand en in de bijlagen vindt u meer informatie.

Openbaar vervoer is vrijwel verdwenen uit de wijken. Opgeheven bushaltes en een verminderd aantal buslijnen maken het probleem nog groter. Veel mensen met een gezondheidsbeperking en 65-plussers hebben niemand in hun omgeving om op terug te vallen voor praktische hulp of vervoer. Hierdoor raken deze mensen geïsoleerd van de maatschappij, waardoor grote sociale problemen kunnen ontstaan.

Uit eigen ervaring in de wijken Kerschoten, de Parken en de Naald weten we dat de behoefte aan dit type sociaal vervoer groot is, maar verschilt van wijk tot wijk of dorp tot dorp. De afstand tot de bushalte wordt soms te groot. Volgens het CBS heeft 6% van de bevolking vroeg of laat hulp nodig om zich buitenshuis te verplaatsen. In de wijk Zevenhuizen-Zuidbroek zijn dat naar schatting 300 personen.

AutoMobiel biedt vervoer van deur tot deur en wil mensen daarmee uit hun isolement halen. Met AutoMobiel blijven cliënten langer mobiel en kunnen ze blijven deelnemen aan activiteiten buitenshuis. Ze kunnen er ook mee naar de winkel, huisarts of bij een kennis op bezoek. AutoMobiel heeft een belteam, dat de planning verzorgt voor heel Apeldoorn en de aanvraag efficiënt afstemt met client en chauffeur. Chauffeurs rijden met eigen auto in een straal van 10 km om hun huis en krijgen € 0,30 per km direct van de cliënt.

Als wijkraad kent u als geen ander de behoefte aan dit type vervoer in uw omgeving. Kunt ons helpen met het werven van chauffeurs in uw wijk of dorp?

Gert Mulder (coördinator)                         telefoon: 06 3712 9390 (woont in Orden)

De initiatiefnemers van AutoMobiel Regio Apeldoorn.